Klima i položaj otoka Raba

Klima otoka Raba


Otok i grad Rab nalaze se na povoljnom položaju u odnosu na hrvatsko i europsko turističko tržište. Naime, dovoljno su južno da bi pružali užitak u mediteranskoj klimi, a dovoljno sjeverno da bi bili blizu većini turista iz zapadne i sjeverne Europe.
Otok Rab ima sredozemnu klimu, što podrazumijeva duga, topla i suha ljeta te blage i kišovite zime. Brdski lanac Kamenjak štiti rapska mjesta od hladne bure, karakteristične za Kvarner. Snijeg na Rabu je rijetkost.
S 2.417 sunčanih sati prosječno godišnje, grad Rab jedan je od najsunčanijih dijelova Europe. Prosječna temperatura ljeti je 23,7 °C, zimi 7 °C, a prosječna temperatura mora od svibnja do listopada je iznad 20 °C.
Zbog tako ugodne klime Rab je izuzetno omiljen među turistima već 120 godina. Posebno su rado posjećene pješčane plaže na poluotoku Lopar: ima ih čak 22, a tri od njih su nudističke.

 

Položaj otoka Raba


Otok Rab (Hrvatska) dio je kvarnerske otočne skupine, a proteže se u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Dug je 22 km i širok 11 km, a Velebitskim kanalom odvojen je od kopna. Za otok Rab specifične su geomorfološke karakteristike koje čine grebeni i udoline. Najviši dio Raba je brdski masiv Kamenjak, paralelan s planinom Velebit i visok 408 m. Kamenjak je prirodna zaštita od hladne bure i zapravo sva rapska naselja nalaze se s njegove strane, okrenuta toplom suncu i vjetru.