Priroda otoka Raba

Jadransko more jedno je od najčišćih mora Mediterana, a upravo čisto more Raba privlači brojne turiste na ovaj otok već više od 120 godina. Uredne plaže nude razne sadržaje: možete se opustiti u barovima uz neko osvježenje ili prošetati nekom od šetnica. Uživate li u aktivnijem odmoru i želite li se okušati u još nekoj aktivnosti osim kupanja, naći ćete mnoge biciklističke staze kojima možete istražiti otok Rab.

Toplo more privlači kupače na brojne kamene i šljunčane, ali posebno pješčane plaže po kojima je Rab poznat. Poznate su šljunčane plaže Barbata i Banjola, a omiljene pješčane plaže su one Kampora i Lopara, naravno, nakon glasovite, kilometar i pol duge Rajske plaže.

Plavo more nije jedina prirodna ljepota Raba. Sam Rab, naime, dobio je naziv po svojim šumama (ilirsko ime otoka je Arba, što znači “šumovit“, “zelen”). Četvrtinu otoka još uvijek pokrivaju šume, a najpoznatija je šuma Kalifront ili Dundo. Na poluotoku Kalifront nalazi se jedna od rijetkih očuvanih mediteranskih šuma hrasta crnike. Šuma s najvećim otočkim hrastovima u Hrvatskoj premrežena je brojnim stazama za planinarenje. Planinarske staze su lagane, tako da u njima mogu uživati i starije osobe, kao i oni koji su manje fizički spremni. Prošetate li Kalifrontom, neće vas oduševiti samo bogata mediteranska vegetacija nego i čisto more te neke od brojnih uvala koje čine poluotok.

Uz šume, Rab krase i brojni parkovi. Posebno ističemo park Komrčar, koji stoji na početku rapskog poluotoka. Na nekadašenjm pašnjaku početkom 20. stoljeća zasađeni su primorski i crni bor, čempres, jasen, crnika, smreka, zimzeleni grmovi, agava i indijska smokva.

Privlače li vas i ostale prirodne ljepote Raba, prošetajte Premužićevom stazom. Izgrađena tridesetih godina dvadesetog stoljeća, ova poučna staza prolazi najzanimljivijim dijelovima Kalifronta, a dijelom i kroz područje na najsjevernijem dijelu otoka, Lopar i Fruge. Putem ćete vidjeti neke od endemskih biljaka kvarnerskog područja, ali i neku od 162 vrste ptica, koliko ih živi na Rabu.

Tražite li odmor uz plavo i čisto more, prirodne ljepote te želite uživati u šetnji bogatom mediteranskom vegetacijom, odaberite otok Rab. Njegovi parkovi i šuma Kalifront vas čekaju, baš kao i pješčane plaže.