Sport i rekreacija na otoku Rabu

Otok Rab nudi mnogo zanimljivih sadržaja ljubiteljima prirode. Osim kupanja na lijepim rapskim plažama, posjetitelji mogu uživati i u šetnicama, biciklističkim stazama, poučnim stazama, ronjenju, tenisu itd. Za razliku od kupanja u moru, ovi sadržaji dostupni su čitavu godinu i njih posebno rado koriste gosti koji dolaze van ljetne sezone.

Ronjenje

Ronjenje postaje sve popularniji sport, a šest ronilačkih baza na otoku Rabu nudi tečajeve ronjenja te ronilačke izlete uz stručno vodstvo te najam opreme. Podmorje Raba i obližnjih otoka te obale posebno je zanimljivo zaljubljenicima u ronjenje: podvodne spilje i tuneli, kolonije riba, školjaka i koralja te manje olupine (Kostača, Otok Grgur, Hrid Macinj, spilja Medova Buža, olupina teretnog broda u uvali Zavratnica, Punta Kalifront). Kao posebno zanimljiv lokalitet ističemo zaštićeno polje s amforama ispred Sorinja. 

Šetnice, planinarske staze i poučne staze

Otok Rab dug je 22, a širok 10 km, ali na njemu je čak 100 km uređenih šetnica pogodnih za lakše šetnje i trekking. Neke od njih, poput tzv. lungo mare, vode uz samu obalu, dok druge odvode šetače do unutrašnjosti otoka, bujnih šuma i geoloških zanimljivosti.

Najviši vrh Raba je Kamenjak na 408 m nadmorske visine. Međutim, nedostatak velikih uspona ne znači da na Rabu nema planinarskih staza. Jedna od njih vodi upravo do Kamenjaka, odakle se pruža pogled na Rab, njegov arhipelag, otoke Cres, Lošinj, Silbu, Olib, Krk i Pag te planinski masiv Velebita.

Ističemo planinarske staze na poluotoku Kalifrontu i u šumi-prirodnom rezervatu Dundo koje nisu zahtjevne tako da u njima mogu uživati i oni slabije fizičke spreme te starije osobe.

Poznata poučna staza na Rabu je Premužićeva staza. Jedan njen dio vodi kroz prirodni rezervat Dundo i poluotok Kalifront. Drugi je dug nešto više od 5 km, a nalazi se između Supetarske Drage i Lopara. Tu se nalazi i »rimska cesta«, dio trase puta koji načinom izgradnje upućuje na izgradnju u doba Rimskog Carstva. Poučna staza vodi u kamenjar s kojeg se pruža prekrasan pogled na poluotok Lopar te otoke Sv. Grgur i Krk. U pozadini se vidi planina Velebit.

Biciklističke staze

Ukupna duljina biciklističkih staza na otoku Rabu iznosi 80 km, a povezuju sve dijelove otoka među kojima bismo posebno istaknuli vrh Kamenjak s predivnim pogledom na Kvarner i Velebit, šumu i rezervat Dundo na poluotoku Kalifrontu te poluotok Lopar na kojem je jasno vidljivo djelovanje erozije na flišno tlo. Nekoliko staza vodi do pješčanih plaža ili flišnih grebena. Rapske biciklističke staze oduševit će sve poklonike vožnje brdskih bicikala (mountain bike).

Geopark

Geopark je zajednički projekt Grada Raba i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba. Tijekom izrade projekta zabilježeno je više od sto geoloških lokaliteta, a zatim je obilježena prva geološka staza na trasi poznate Premužićeve planinarske staze. Četvorojezičnim natpisima obilježeno je ukupno 25 geotočaka. Na ulaznim točkama geoparka nalaze se i natpisi koji upućuju posjetitelje na smjer kretanja te geološke zanimljivosti uz stazu.

Tenis i ostale sportsko-rekreativne aktivnosti

Imperial nudi mnogo sportsko-rekreativnih sadržaja u svojim smještajnim objektima: 19 teniskih igrališta, tri bazena, dva wellness centra te veliki zabavni centar na otvorenom uz Turističko naselje San Marino u Loparu. Blaga mediteranske klima omogućuje da se tenis na otvorenome igra tijekom cijele godine.